ART KOLARIC-ZAGREB UMJETNIČKE  SLIKE I DIZAJN
MENU
Galerija Zagreb 1
Galerija Zagreb 2
Galerija more 3
Galerija 4
Dizajn i ilustracije 1
Dizajn i ilustracije 2
Kontakt
O meni
Opće odredbe
 RSS - Favorites
 English

kliknite na sliku za uvećanje!


Motivi Zagreba, motivi mora, grafike, ulja, kombinirane tehnike, pastele, akvareli... GRAFIČKA RJEŠENJA: ilustracije, dizajn plakata, omoti, katalozi, ambalaža, logotipi, i još puno toga...

 

 

 

 

Osvrt


Izgled i svakodnevicu grada izdići do slikarske priče, htijenje je Gordana Kolarića, koji u zagrebačkim vizurama nalazi inspiraciju za svoje slike. Bogatstvo invencije postoji, neosporni talent, potrebiti zanos također, pa logično da i najranija ostvarenja zadovoljavaju pravila i slikarske korektnosti.
Našavši svoju motiviku, razradivši je u spoju ponuđene činjeničnosti i značajne mjere interpretativnog, Kolarić poštuje klasičnu estetiku slike, kako u organizaciji,tako i kolorističkoj odmjerenosti, davši sceni notu vlastitog pogleda.
U svođenju dosadašnjeg opusa, unutar neke stilske odrednice Kolarić je najbliži poetskom realizmu, izričaju koji povezuje i opisnost predmetnog i ugođajnog ambijentalnog.
Kolarić slika Zagreb. Ne samo njegove atraktivnosti , već i emotivnu povezanost s njime.
Donosi karakteristične situacije urbanog, no izbjegava islikanost razgledničkog.
Spomenička baština grada ima mjesto u njegovim slikama, ali nije dominantna u njima. Traži prizore vlastite doživljajnosti, ikonografiju grada koja mu je posebno bliska.
Dugogodišnje življenje u Ilici dalo je Kolariću priliku da gradsku kucavicu intimizira. Događanja u njoj, u simboličkom smislu, slična su zbivanjima u vlastitom dvorištu. Tramvaji su igračke iz djetinjstva i gotovo neizostavno prisutni u svakoj slici. Dio su pulsiranja grada, kao i vreva ulica i trgova. Poradi dinamičnosti grada, neprekidnog kretanja vozila i ljudi, Kolarić se odlučio za kompozicije naglašene dubine, usklađivanja planova, ritmizacije fasada, s ponekim akcentom, mjestom sabiranja u scenografiji grada. S davanjem vitaliteta površini slike kroz sazvučja boja, relativno reducirane palete.Kromatskim jedinstvom i njegovanjem odabranih vrijednosti boje , povezuje sve fragmente plohe u cjelinu, kroz treptaj svjetlosnih silnica. Intenziviranje boje u nekoj partiji usklađeno je s razložnim tonskim pomacima. Kao i disciplinirani potez s gestom svojevrsnog ekspresionističkog nemira.
U svakom slučaju Kolarić je prepoznao posebnu ljepotu grada, darovavši mu sliku kojom grad nije izgubio ništa od svoje autentičnosti, a on sam ništa od svoje slikarske samosvojnosti.
U komornim formatima Kolarić je dosegao karakter reprezentativnog, davši znanom novu dimenziju. Sa zanimljivim pristupom slikanju. Djelima nastalim u koncentratu vremena. A tada i u predanju činu, u sigurnosti i svježini pristupa, Zagreb izrasta u svojoj neodoljivoj privlačnosti.
Prof. Stanko Špoljarić►  O meni  - Saturday, August 25, 2007
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum  


Za sve upite i suradnju kontaktirajte na tel. 01 20 21 622 ili mob. 091 250 7706, 091 542 4935